Chokladmunk
Chokladmunk
Betyg 5.0 stars från 1 användare
Kategori
Munkar
Portioner
12
Förberedelsetid
3 timmar
Baktid
5 minuter
Sugen på frasiga munkar täckta med choklad? Tycker du att det verkar krångligt att baka? Inte alls! Här kommer ett superlätt recept. Degen är samma som jag använder när jag gör till exempel semmelmunkareller churrosbollar. Frostingen består av färdigköpt chokladsås i form av "hard topping".
Linnéa på Tårtverket
Ingredienser:
- 2,5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 120 gram smör, rumstempererat
- 2 st ägg
- 11 dl vetemjöl
- 2 msk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 30 gram jäst
-
Termometer
-
Chokladsås, “hard topping”
Munkarna
Dekoration
Gör så här:
- Arbeta samman samtliga ingredienser till munkarna i din köksassistent, använd kroken. Kör på låg hastighet i ca 5 minuter till alla ingredienser är väl blandade. Öka därefter till medel-hög hastighet och kör i ytterligare 10 minuter till degen är blank och smidig.
- Låt degen vila på ett lätt mjölat bakbord i ca 20 minuter under en jäshandduk.
- När degen har släppt spänningen en aning kavlar du ut degen så att den är ca 1,5 cm tjock. Använd en utstickare (eller t.ex. ”fel” sida på ett glas) och tryck ut runda formar ur degen, ca 4-6 cm i diameter beroende på hur stora bollar du vill ha.
- Använd sedan en mindre utstickare (eller t.ex. "fel" sida på en tyll) och tryck ut ett hål i mitten på munken. Lägg på ett bakplåtspapper och låt jäsa i 1,5-2 timmar till dubbel storlek.
- Hetta upp oljan till 180 grader, använd en termometer.
- Fritera munkarna, några i taget, till fin gyllenbrun färg.
- Ta upp med en hålslev, låt överflödig olja rinna av.
- Låt svalna helt och låt dom sedan vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
- När munkarna är kalla trycker du ut chokladsås och direkt på med strössel. Chokladsåsen "hard topping" stelnar nästan direkt vilket ger en fin dropp-effekt.
Lämna en kommentar