Semmelmunkar med vaniljgrädde
Semmelmunkar med vaniljgrädde
Betyg 5.0 stars från 1 användare
Kategori
Semlor
Portioner
12
Förberedelsetid
3 timmar
Baktid
05 minuter
Semmelsäsongen är i full fart, trots att det är drygt tre veckor kvar till fettisdagen. Jag vet att många är helt tokiga i semlor. Efter gymnasiet jobbade jag ett tag på en bensinstation. Vanligtvis sålde vi mestadels bensin, korv med bröd, cola och energidrycker, men från januari till mars var det semlor som gällde. Kunderna hängde på låset vid öppning för att köpa kaffe och semla kl 07 på morgonen, synd för dem att det inte fanns några semmlemunkar.
Jag är en av få som inte är stormförtjust i semlor. Däremot finns det ju en mängd olika varianter på semlor, som mer faller i min smak. Dessa semmelmunkar till exempel, bestående av en sockerdonut fylld med vaniljgrädde. Så smarriga!
Författare:Linnéa på Tårtverket
Ingredienser:
- 2,5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 120 gram smör, rumstempererat
- 2 st ägg
- 11 dl vetemjöl
- 2 msk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 30 g jäst
- Till friteringen: Ca 1,5 liter frityrolja
- 5 dl vispgrädde
-
1 msk vaniljextrakt, flytande
- 2 msk vaniljsocker
Munkarna
Vaniljgrädde
Gör så här:
- Arbeta samman samtliga ingredienser till munkarna i din köksassistent, använd kroken. Kör på låg hastighet i ca 5 minuter till alla ingredienser är väl blandade. Öka därefter till medel-hög hastighet och kör i ytterligare 10 minuter till degen är bland och smidig.
- Låt degen vila på ett lätt mjölat bakbord i ca 20 minuter under en jäshandduk.
- När degen har släppt spänningen en aning kavlar du ut degen så att den är ca 1,5 cm tjock. Använd en utstickare (eller t.ex. ett vanligt dricksglas) och tryck ut runda formar ur degen, ca 4-6 cm i diameter beroende på hur stora munkar du vill ha.
- Använd en mindre utstickare (eller t.ex. "fel" sida på en tyll) och tryck ut ett hål i mitten på munkarna. Lägg på ett bakplåtspapper och låt jäsa i 1,5-2 timmar till dubbel storlek.
- Hetta upp oljan till 180 grader, använd en termometer. Fritera munkarna, några i taget, till fin gyllenbrun färg. Ta upp med en hålslev, låt överflödig olja rinna av och vänd sedan i strösocker. Låt svalna helt.
- Vispa grädden hårt. Vänd i vaniljextrakt och vaniljsocker. Dela munkarna på mitten, spritsa ut vaniljgrädde och lägg på locket.
Avslutningsvis
Blir det något kvar efter att du klickat ut hålet i din donut? Passa då på att göra några churrosbollarutav degen!
Lämna en kommentar