Dessert med hallonpannacotta, citronmousse och flädermaränger
Dessert med hallonpannacotta, citronmousse och flädermaränger
Betyg 5.0 stars från 1 användare
Kategori
Dessert
Cuisine
Svenskt
Portioner
8
Förberedelsetid
60 minuter
Baktid
45 minuter
Vid vår senaste middagsbjudning bjöd jag på dessert med hallonpannacotta, citronmousse och flädermaränger. En fräsch och god efterrätt som är minst lika god som den är fin. En kombination av syrlighet och sötma, crunch och len kräm.
Författare:Linnéa på Tårtverket

Ingredienser:
- 200 gram hallon
- 1 st gelatinblad
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk strösocker
- 1 krm vaniljpulver
- 25 g äggvita
- 50 g strösocker
- 10 g vatten
- 10 g flädersaft
- 100 g citronsaft + skal från 1 citron
- 0,5 msk ljus maizena
- 0,75 dl strösocker
- 25 g smör
- 1 st ägg + 1 st äggula
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl lemon curd
Hallonpannacotta
Flädermaränger
Lemon curd
Citronmousse
Gör så här:
Hallonpannacotta
- Koka upp hallon och sila till en puré.
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
- Sjud vispgrädde, strösocker och vaniljpulver och tillsätt gelatinbladet.
- Låt svalna en aning och rör sedan ner hallonpurén.
- Fyll kupolformade silikonformar med pannacotta och låt svalna.
- Frys pannacottan helt så att det går att trycka ut kupolerna. Låt tina i kylskåpet.
Flädermaränger
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Vispa äggvitan till ett skum.
- Koka ihop strösocker, vatten och flädersaft till 120 grader.
- Häll i sockerlagen i äggsmeten under vispning.
- Vispa till marängsmeten svalnat.
- Spritsa ut maränger och låt torka i ugnen tills marängerna lossnar från bakplåtspappret.
Lemon curd
- Tvätta citronen och finriv skalet i en kastrull tillsammans med citronsaften, men spara ca 2 msk.
- Tillsätt strösocker och smör och koka upp.
- Blanda resterande citronsaften med maizenan och red citronkoket.
- Dra av plattan.
- Vispa ihop äggen lite snabbt och tillsätt sedan i citronkoket under vispning.
- Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör konstant tills krämen tjocknat.
Citronmousse
- Lättvispa grädden.
- Tillsätt lemon curd och vispa ihop.
- Lägg i en spritspåse och förvara i kylskåpet fram till servering.
Montering
- Lägg upp kupolerna med hallonpannacotta på tallrikar och spritsa ut citronmoussen.
- Fäst flädermarängerna på tallriken med hjälp av lite citronmousse.
- Dekorera med hallon, hallonpulver, citronmeliss, vit choklad och lemon curd.
Lämna en kommentar