Paj ·
Pannacotta ·
Pannacottapaj med citron
Pannacottapaj med citron
Betyg 3.8 stars från 6 användare
Kategori
Paj
Portioner
12
Förberedelsetid
4 timmar
Baktid
10 minuter
Förra helgen bakade jag en kokos- och passionsfruktpannacotta som blev supergod. Därefter fick jag en relativt fri beställning från en kund och valde då att utveckla konceptet till denna pannacottapaj med citron, som var till lyxigt fredagsfika på kontoret. När jag får beställningar gör jag alltid en minivariant bredvid som smakprov för att säkerställa att smak och konsistens fungerar. Denna höll definitivt måttet och jag kunde leverera beställningen med stolthet. Jag älskar verkligen att sprida glädje genom bakverk!
Linnéa på Tårtverket
Ingredienser:
- 225 gram Bragokex
- 120 gram smör
- 200 gram vit choklad
- 4 dl vispgrädde
- 4 msk mjölk
- 2 st gelatinblad
- 1 st vaniljstång
- 2 st äggulor
- 1,5 dl strösocker
- 2 st citroner
- 3 msk maizena
- 70 gram smör
Pajskal
Pannacotta
Lemoncurd
Gör så här:
Pajskalet
- Bryn smöret genom att smälta det på medelvärme under omrörning. Rör tills smöret börjar bli brunt. När det börjar dofta lite nötigt tar du av det från plattan.
- Mixa Bragokexen i matberedaren.
- Tillsätt det brynta smöret och mixa samman. Tryck ut kexen i en pajform med löstagbar botten och låt stå svalt.
Pannacottan
- Lägg gelatinbladen i blöt.
- Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Hacka chokladen grovt.
- Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång samt fröna.
- Tillsätt choklad och gelatinblad. Låt det smälta samman under omrörning.
- Låt svalna något och häll sedan på pannacottasmeten i pajformen. Ställ åter igen svalt.
Lemoncurd
- Lägg alla ingredienser till lemon curden utom smöret i en värmetålig skål.
- Värm över vattenbad tills sockret smält, ca 20 minuter.
- Tag bort skålen från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills smöret smält.
- Ställ skålen svalt och låt den svalna något, den tjocknar då också.
Montering
Häll på lemon curden på pannacottan (pannacottan hällde du tidigare i pajformen).
- Ställ pajen svalt och låt vila i åtminstone 4 timmar. Dekorera med till exempel citron, maränger och citronmeliss.
Lämna en kommentar