Vaniljbullekaka
Vaniljbullekaka
Betyg 5.0 stars från 1 användare
Kategori
Bullar
Cuisine
Svenskt
Portioner
12
Förberedelsetid
2 timmar
Baktid
30 minuter
Finns det något bättre än nybakta bullar?! Ljumna, saftiga bullar tillsammans med ett glas iskall mjölk slår det mesta. Denna vaniljbullekaka är verkligen himmelskt god, ni bara måste prova!
Författare:Linnéa på Tårtverket

Ingredienser:
- 25 gram jäst
- 5 dl mjölk
- 1,5 dl socker
- 14 dl vetemjöl
- 2 tsk kardemumma
- 150 gram smör, rumstempererat
- En nypa salt
- 300 gram smör, rumstempererat
- 1 dl vaniljsocker
- 1 dl strösocker
- 1 st ägg
- Pärlsocker
- 1 dl florsocker
- 1 msk kallt vatten
Vaniljbullekakan
Vaniljfyllning
Dekoration
Gör så här:
Vaniljbullekakan före jäsning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smula ned jästen bunken till din assistent.
- Värm mjölken till fingervarmt och häll över mjölken i bunken.
- Kör med degkroken tills jästen har löst sig i mjölken.
- Tillsätt socker, vetemjöl, kardemumma och salt.
- Tillsätt till sist smöret i kuber. Knåda i assistenten i ca 10 minuter.
- Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter, gör under tiden vaniljfyllningen.
Vaniljkrämen
Vispa ihop smör, vaniljsocker och strösocker tills allt är väl blandat.
Vaniljbullekakan efter jäsning
- Klä två stycken springformar, 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och smör på sidorna.
- Dela degen på två delar. Kavla ut till en rektangel.
- Bred på hälften av vaniljfyllningen och rulla ihop som en rulltårta.
- Skär i 8 lika stora delar. Placera en bulle i mitten av formen och dom andra runt omkring. Låt det finnas lite plats mellan bullarna, dom kommer att jäsa samman.
- Gör likadant med andra halvan av degen. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
- Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna.
Blanda ihop florsocker och vatten. Häll glasyren i en spritspåse, klipp av toppen och spritsa glasyren på kakorna.
Lämna en kommentar