Bröd ·
Surdegsbröd ·
Surdegsbröd med dinkel och vårvete
Surdegsbröd med dinkel och vårvete
Betyg 5.0 stars från 1 användare
Kategori
Surdegsbröd
Portioner
12
Förberedelsetid
90 minuter
Baktid
25 minuter
Att baka surdegsbröd är en konst. Man ska mata surdegen, vika, ånga ur ugnen, tillsätta isbitar och sist men inte minst - planera och vänta. Det är lite av ett projekt. Därför tänkte jag idag dela med mig av ett superenkelt recept som passar nybörjaren. För att baka brödet behöver du ha en levande rågsurdegsstart (googla om du vill veta hur du startar). Det tar några dagar att göra, så vad ute i god tid.
Linnéa på Tårtverket
Ingredienser:
- 250 g rågsurdegsstart
- 450 g vatten
- 250 g vetemjöl special
- 500 g fullkornsdinkel
- 20 g salt
-
Termometer
Gör så här:
- Mata din surdeg och låt den bubbla upp ordentligt, jag lät min stå över natten.
- Blanda surdegen med alla ingredienser förutom saltet och kör i bakmaskinen.Först 5 minuter på låg fart, därefter ytterligare 5 minuter på hög fart.
- Låt vila i 5 minuter
- Blanda i saltet och kör därefter 5 minuter till.
- Jäs till dubbel storlek i en oljad plastbunke.
- Efter en timma viker du degen några gånger, hur det går till är inte så noga. Låt degen nu jäsa.
- När degen jäst klart bakar du ut den på mjölat bakbord, delar den i två delar och viker varje del några gånger.
- Låt under tiden ugnen blir varm, ca 250 grader.
- Grädda brödet i 15 minuter, öppna därefter luckan och släpp ut ångan.
- Sänk temperaturen till 200 grader och grädda till en innertemperatur på ca 96 grader.
Ta ut brödet och njut
Lämna en kommentar