Dessert ·
Sötsyrliga hallon- och citrondrömmar
Sötsyrliga hallon- och citrondrömmar
Betyg 5.0 stars från 1 användare
Kategori
Dessert
Portioner
12
Förberedelsetid
60 minuter
Baktid
30 minuter
Sugen på en riktig fräsch dessert som smakar vår?
Idag lyser solen över Göteborg och trots att det bara är januari så känns det som att solen, våren och värmen är på väg med stormsteg. För att förstärka den känslan ytterligare tänkte jag idag bjuda på denna dessert som för tankarna till varmare årstider. Bakelsen är i tre ljuva lager. Botten består av krossade drömmar som jag hittade längst bak i frysen här hemma, och på har vi en hallonmousse och en spritsad citronmousse. Hur gott?! Den här måste ni bara smaka!
Linnéa på Tårtverket
Ingredienser:
- 100 gram drömmar (om du inte har det fungerar det lika bra med färdigköpta brago-kex
- 50 gram smör
- 0,75 dl strösocker
- 0,75 dl lemoncurd
- 1 st citron, skal och saft
- 2 st ägg
- 1,25 dl vispgrädde
- 2 st gelatinblad
- En nypa salt
- 5 dl hallon
- 1 dl strösocker
- 3 st gelatinblad
- 3 dl vispgrädde
Till botten
Till citronmoussen
Till hallonmoussen
Gör så här:
Hallonmoussen
- Lägg gelatinbladen i blöt.
- Koka upp hallon och socker. Sila blandningen så att du får en slät hallonsås.
- Rör i gelatinbladen medan hallonsåsen fortfarande är varm. Låt svalna.
- Vispa grädden hårt. Vänd i hallonsåsen i grädden. Ställ kallt.
Citronmoussen
- Blötlägg gelatinbladen.
- Separera äggulor och äggvitor i varsin bunke.
- Äggulorna vispar du fluffigt tillsammans med hälften av sockret.
- Tillsätt lemoncurd och salt och fortsätt vispa till en slät konsistens.
- Äggvitorna vispar du tillsammans med den andra delen socker till en luftig marängsmet.
- Tag upp gelatinbladen och värm i en kastrull på låg värme tillsammans med en tesked vatten. När gelatinbladen smält tillsätter vi citronsaft och skal.
- Vänd försiktigt ner gelatinblandningen i skålen med äggulor. Låt svalna.
- Vispa under tiden grädden och vänd sedan försiktigt i den i den svala citronkrämen.
- Vänd till sist ner marängsmeten till en fluffig mousse.
Botten
Smält smör
Mixa drömmarna tillsammans med smöret till fina smulor
Montering
- Montera kakan genom att trycka ut kexen i botten av en form.
- Häll sedan på hallonmoussen i ett jämnt lager.
- Spritsa till sist ut citronmoussen.
- Dekorera enligt önskemål, jag använde lingonpulver, hallon och citronmeliss.
Lämna en kommentar