Saftiga blåbärsbullar med vanilj i långpanna
Saftiga blåbärsbullar med vanilj i långpanna
Betyg 5.0 stjärnor från 1 användare
Kategori
Bullar
Cuisine
Svenskt
Portioner
20
Förberedelsetid
3 timmar
Baktid
25 minuter
Finns det något bättre än nybakade bullar? Skulle inte tro det. Dessa saftiga blåbärsbullar med vanilj är enkla att göra och bakas i långpanna vilket betyder att du slipper en del av det tidskrävande arbetet det annars krävs för att baka bullar. Njut av dessa ljumna med en stark kopp kaffe eller ett glas iskall mjölk.
Författare:Linnéa på Tårtverket

Ingredienser:
- 100 gram smör
- 5 dl mjölk
- 1 paket jäst
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 tsk kardemumma
- En nypa salt
- Ca 12 dl vetemjöl special
- 200 gram färskost
- 100 gram smör, rumstempererat
- 1 dl strösocker
- 3 msk vaniljsocker
- 5 dl blåbär (frysta går utmärkt)
- 1 st ägg
- Pärlsocker
Blåbärsbullar
Vaniljfyllning
Dekoration
Gör så här:
Kakan
- Smält smöret till bullarna i en kastrull.
- Blanda i mjölken.
- Smula jästen i en bunke och häll över mjölken och smöret.
- Blanda tills jästen löst upp sig.
- Tillsätt strösocker, salt och kardemumma.
- Tillsätt mjölet, lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
- Kör med degkrokar med elvisp eller i din assistent i cirka 10 minuter.
- Täck med en bakduk och jäs till dubbel storlek, ca 1-1,5 timmar.
Fyllningen
Vispa ihop färskost, smör, strösocker och vaniljsocker med en elvisp.
Montering
- När degen jäst färdigt kavlar du ut den på ett mjölat bakbord.
- Bre på fyllningen och strö över blåbären.
- Vik dubbel och lägg degen i en långpanna med ett bakplåtspapper underst.
- Snitta lite här och var.
- Stansa ut lagom portionsbitar med t.ex. en degskrapa. Sätt ugnen på 200 grader, täck kakan med en bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.
- Vispa upp ett ägg och pensla på. Strö på pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter eller tills bullen fått fin färg. Låt svalna något.
Lämna en kommentar