Maffig chokladtårta med mörk chokladganache
Maffig chokladtårta med mörk chokladganache
Betyg 5.0 stars från 1 användare
Kategori
Tårta
Portioner
8
Förberedelsetid
2 timmar
Baktid
30 minuter
Alltså... Jordgubbar och choklad - finns det något bättre?! Denna maffiga chokladtårta i tre lager fylls med marängsmörkräm och toppad med mörk chokladganache gör ingen chokladälskare besviken.
Linnéa på Tårtverket
Ingredienser:
- 200 g smör
- 4 st ägg
- 4 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 dl kakao
- 1 msk vaniljsocker
- 100 g äggvita (ca 3 st ägg)
- 2 dl strösocker
- 400 g rumstempererat smör
-
100 g mörk choklad
-
100 g mörk choklad
- 2,5 dl vispgrädde
-
Bär
-
Lindtkulor
-
Frystorkade hallon
Botten
Marängsmörkrämen
Chokladganachen
Dekoration
Gör så här:
Botten
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret på låg värme och låt svalna.
- Vispa under tiden ägg och socker vitt och luftigt.
- Rör i vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
- Vänd till sist ner det smälta smöret.
- Häll upp i bakplåtsklädd form med löstagbar kant.
Antingen tar du all smet i samma form och då får du sedan skära jämna tårtbottnar av kakan, eller så gör du som jag och gräddar smeten i tre olika formar så att du får färdiga tårtbottnar.
- Gör du som jag, grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Gör du istället en stor form behöver du öka tiden en aning. Låt svalna helt.
Marängsmörkräm
- När kakan svalnar förbereder du marängsmörkrämen. Blanda samman äggvita och socker och värm över vattenbad till 63 grader.
- Vispa därefter i din assistent till ett fint fluff. När marängen är klar ska den ha svalnat, och om du känner på utsidan av bunken ska det inte vara varmt längre.
- Sänk hastigheten på assistenten och vispa i smör, lite i taget, till en luftig frosting.
- Smält chokladen, låt svalna en aning och rör sedan ner denna i krämen.
Chokladganache
- Gör chokladganachen genom att värma upp grädde utan att det börjar koka.
- Vänd ner chokladen, dra från plattan och rör till svalt.
Montering
Montera tårtan genom att varva tårtbottnarna med marängsmörkrämen. Det gör ingenting att kakan lyser igenom på sidorna, det ger bara en fin effekt. Ställ tårtan kallt.
- Ta fram den kalla kakan och häll på chokladganachen.
- "Putta ner" choklad över sidorna så att det rinner ner.
- Passa på att dekorera tårtan på en gång när chokladen fortfarande inte har stelnat, på så sätt sitter dekorationerna fast.
Lämna en kommentar