Knäckig nötkaka
Knäckig nötkaka
Betyg 5.0 stars från 1 användare
Kategori
Mjuka kakor
Cuisine
Svenskt
Portioner
12
Förberedelsetid
30 minuter
Baktid
40 minuter
Ibland så händer det, när receptet blir perfekt redan vid första försöket. Det var precis vad som hände när jag tog fram receptet till knäckig nötkaka. En fantastisk mjuk och saftig kaka täckt med kola och nötter. Succé!
Författare:Linnéa på Tårtverket

Ingredienser:
- 75 gram smör, rumstempererat
- 3 dl vetemjöl
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
- 2 msk mjölk
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 0,5 dl vispgrädde
- 3 dl valfria nötter
- En nypa salt
Kakan
Täcket
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en form, ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper.
Täcket
Gör kolasåsen genom att koka upp strösocker, sirap och vispgrädde. Låt koka på svag värme i ca 5-10 minuter till en lagom tjock konsistens.
Tillsätt nötter och salt och rör runt ordentligt.
Ställ åt sidan.
Kakan
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Ställ åt sidan.
Använd en matberedare och mixa ihop smör, strösocker, ägg och mjölk.
Tillsätt mjölblandningen. Mixa till du har en deg som håller ihop.
Tryck ut degen i formen. Nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Ta ut kakan. Bred på nötblandningen på kakan. Grädda åter igen i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt svalna. Skär upp i rutor.
Lämna en kommentar