Fluffiga maränger
Fluffiga maränger
Betyg 4.0 stars från 4 användare
Kategori
Maränger
Portioner
8
Förberedelsetid
15 minuter
Baktid
105 minuter
Med överblivna äggvitor i kylen skrek bagaren i mig att det var dax att öva spritsteknik med marängsmet. Sagt och gjort. Resultatet? Färgade vågor som bara smälter i munnen.
Visst du att äggvitor som fått stå och "lufta" sig i kylen i ett par dagar, det vill säga utan någon folie över, är mer fördelaktiga att göra maränger på. Anledningen är att en del av vätskan i äggvitan då försvinner vilket ger en bättre konsistens på marängerna.
Hemligheten till att få krispiga maränger rakt igenom är att vädra ut ångan i ugnen ca var 10-15 minut dom står inne. Då försvinner vätska och marängerna blir inte sega.
Författare:Linnéa på Tårtverket
Ingredienser:
- 100 g äggvita (ca 3 st ägg)
- 50 gram strösocker (ca 1/2 dl)
- Eveutuell färgsättning, t.ex. pastafärg
Gör så här:
- Vispa äggvitan i maskin tills ett fint skum bildas på ytan.
- Öka hastigheten. Strö i socker, lite i taget tills allt är i. Kör i maskinen tills skummet är tjockt och glansigt. Du behöver inte vara orolig att du kör det för länge, det är nästan omöjligt så länge du har tillsatt sockret.
- Färga eventuellt med pastafärg och spritsa därefter i valfri form.
- Torka i ugnen på 100 grader i ca 45 minuter. Öppna luckan då och då för att släppa ut ångan.
- Efter 45 minuter stänger du av ugnen och låter marängerna stå kvar i ca 1 timma. Därefter har du klara, ej spruckna maränger som smälter i munnen.
Lämna en kommentar