Citrontarteletter med bränd maräng
Citrontarteletter med bränd maräng
Betyg 5.0 stars från 1 användare
Kategori
Småkakor
Cuisine
Svenskt
Portioner
12
Förberedelsetid
30 minuter
Baktid
10 minuter
Hej på er, hoppas att helgen har varit bra. Här hemma har det dessvärre varit sjukstuga men idag är jag lite piggare och har samlat kraft att göra dessa citrontarteletter med bränd maräng. Perfekta för att pigga upp en vanlig söndag med!
Författare:Linnéa på Tårtverket

Ingredienser:
- 125 gram smör, rumstempererat
- 1 dl florsocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
-
2 dl lemon curd (färdiggjord går alldeles utmärkt men vill du göra din egna kan du klicka här för ett recept på lemoncurd)
- 1 st äggvita
- 1 msk vatten
- 55 gram strösocker (ca 0,75 dl)
Mördeg
Fyllning
Italiensk maräng
Gör så här:
Mördeg
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda alla ingredienser till mördegen i en mixer och kör på full speed tills allt är väl blandat.
- Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord.
- Stansa ut runda cirklar och klä portionsformarna med dessa.
- Nagga degen med en gaffel.
- Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna helt och tryck ut tarteletterna från formarna.
Fyllning
Värm lemon curden på svag värme tills den blir rinnande i konsistensen. Häll upp i formarna och låt stelna.
Italiensk maräng
- Gör marängen genom att koka upp strösocker och vatten tills sockerkristallerna försvunnit.
- Vispa äggvitan fluffig.
- Tillsätt sockerlagen i marängen samtidigt som du vispar på låg hastighet.
- Vispa på hög hastighet i ett par minuter.
- Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa i fint mönster på lemon curden.
- Bränn av marängen med en brännare.
- Dekorera med t.ex. hallon och citronmeliss.
Lämna en kommentar