Citronkaka med jordgubbsmarängfrosting
Citronkaka med jordgubbsmarängfrosting
Betyg 5.0 stars från 1 användare
Kategori
Mjuka kakor
Cuisine
Svenskt
Portioner
12
Förberedelsetid
30 minuter
Baktid
30 minuter
Äntligen fredag, årets första vårdag och solen lyser - vad passar då inte bättre än en riktig somrig fräsch citronkaka med jordgubbsmarängfrosting. Så god att det är omöjligt att bara ta en bit!
Författare:Linnéa på Tårtverket

Ingredienser:
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk smör
- 1 dl mjölk
- 1 citron, skalet (saften använder du till frostingen)
- 1 dl jordgubbar, frysta som fått tina går bra
- 1 äggvita
- 1,25 dl strösocker
- 0,5 dl flytande glykos
- 1,5 tsk citronsaft
- En nypa salt
Citronkakan
Frostingen
Gör så här:
Citronkakan
Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.
- Koka upp mjölk och smör i en kastrull.
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
- Tillsätt vetemjöl, bakpulver och skalet från citronen och blanda med en slickepott. Tillsätt till sist mjölkblandningen.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna helt.
Frostingen
- Mixa jordgubbarna i en mixer. Sila bort kärnorna så att du får en slät puré och ställ åt sidan.
- Blanda äggvita, strösocker, flytande glykos och salt i en bunke och sätt bunken över ett vattenbad.
- Rör tills sockerkristallerna har smält. Blanda i jordgubbspurén och vispa med elvisp, cirka 10 minuter, till en luftig marängsmet.
- Tillsätt citronjuicen och vispa samman. Bre frostingen på kakan och toppa med strössel.
- Låt stå kallt ca 30 minuter innan du skär upp kakan inför servering. Skär snett så du får små "tårtbitar".
Lämna en kommentar