Chokladtårta deluxe
Chokladtårta deluxe
Betyg 5.0 stars från 1 användare
Kategori
Tårta
Cuisine
Svenskt
Portioner
12
Förberedelsetid
90 minuter
Baktid
60 minuter
Se hit alla chokladälskare - om du gillar choklad så kommer du att ÄLSKA denna chokladtårta deluxe med extra allt! Tänk dig en mörk botten med smak av kaffe och choklad, krämig marshmallowfyllning, len kolasås, luftig chokladmarängsmörkräm toppat med mörk chokladganache. Ni hör ju!
Författare:Linnéa på Tårtverket

Ingredienser:
- 2,5 dl vetemjöl
- 2,5 dl strösocker
- 1,5 dl kakao
- 2 st ägg
- 1,5 dl mjölk
- 1 dl rapsolja
- 1,5 dl kaffe
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- En nypa salt
- 125 gram smör, rumstempererat
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 burk marshmallowfluff
-
50 gram flytande glykos
- 1 dl strösocker
- 1 dl vispgrädde
- 25 gram smör
- En nypa salt
-
150 gram mjölkchoklad
- 2 st ägg
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 150 gram smör, rumstempererat
- En nypa salt
Tårtbotten
Marshmallowfyllning
Kolasås
Marängsmörkräm
Gör så här:
Tårtbotten
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Knäpp fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm i diameter och smöra sidorna.
- Blanda vetemjöl. strösocker, kakao, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
- I en annan bunke, vispa ihop ägg, mjölk och olja.
- Rör i dom torra ingredienserna och tillsätt därefter kaffet och vispa till en lös smet.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter. När stickan är torr så är kakan klar. Låt svalna helt, gärna över natten. Skär sedan kakan i tre lika tjocka tårtbottnar.
Marshmallowfyllning
Vispa ihop samtliga ingredienser till en slät smet.
Kolasås
- Koka upp glykos och socker tills blandningen får en gyllenbrun färg. Tillsätt därefter grädde och smör.
- Sjud under omrörning i ca 5 minuter. Tillsätt en nypa salt och låt svalna.
Marängsmörkräm
- Blanda ägg, socker, vaniljsocker och salt i en värmetålig skål. Sätt skålen över ett vattenbad.
- Värm blandningen under omrörning tills den uppnår 63 grader (använd termometer).
- Tag av skålen från vattenbadet, och ställ istället en skål med choklad över vattenbadet.
- Vispa ägg- och sockerblandningen med elvisp eller i assistent tills utsidan på skålen inte längre känns varm, och en fluffig marängsmet har bildats.
- Skär smöret i kuber och tillsätt i marängsmeten, en kub i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen.
- Tillsätt till sist den smälta chokladen och vispa till en klumpfri kräm.
Montera tårtan
- Ta en tårtbotten, bred på hälften av marshmallowkrämen och därefter hälften av kolasåsen.
- Lägg på ytterligare en tårtbotten och upprepa en gång till. Lägg på den sista tårtbottnen. Täck tårtan med marängsmörkrämen.
Chokladganache
- Sista steget i monteringen av tårtan är att täcka den med chokladganache. Smält chokladen tillsammans med grädden på låg värme.
- Häll sedan chokladganachen över tårtan och se till att det "rinner över" lite på sidorna.
Dekoration
Dekorera enligt smak och tycke. Jag använde frystorkade hallon, kolasås, hackad daim och chokladkulor.
Lämna en kommentar