Chokladmarängtårta med vaniljfyllning och hallon
Chokladmarängtårta med vaniljfyllning och hallon
Betyg 4.3 stars från 4 användare
Kategori
Tårta
Portioner
10
Förberedelsetid
90 minuter
Baktid
90 minuter
När jag först bakade denna marängtårta trodde jag att den skulle räcka till många, men oj så fel jag hade. Om det beror på att den är försvinnande god, eller att den är lätt och luftig för att vara en tårta vågar jag inte svara på. Chokladmarängerna i tårtan blir nästan som en kladdkaka när dom får gotta till sig med vaniljfyllningen.
Linnéa på Tårtverket
Ingredienser:
- 6 st äggvitor
- 2 dl strösocker
- 3 msk kakao
- 1 msk vaniljsocker
-
170 gram mörk choklad
- En nypa salt
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk florsocker
- 1 vaniljstång
- Hyvlad mörk choklad
- Hallon
Marängbottnar
Vaniljfyllning
Dekoration
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Klä två plåtar med bakplåtspapper.
- Smält chokladen över ett vattenbad.
- Under tiden vispar du äggvitor tillsammans med salt i en köksassistent tills ett fint skum bildas på toppen. Höj hastigheten och vispa i socker, lite i taget.
- Vispa i 5-10 minuter till marängen är bland och fin.
- Sänk hastigheten och vispa ner kakao och vaniljsocker.
- Till sist häller du försiktigt i den smälta chokladen och väder runt med en slickepott. Var försiktig i detta steg, chokladen ska inte vara helt utblandad utan marängen ska ha chokladsträngar.
- Bred försiktigt ut marängsmeten på de två bakplåtspapprena och forma två tårtbottnar.
- Försök få bottnarna i samma storlek. Tänk dock på att marängen flyter ut en del vid gräddning.
- Sätt in plåtarna i ugnen och sänk omedelbart till 150 grader. Grädda i 1 timma och 25 minuter. Om du vill kan du byta plats på plåtarna efter halva tiden.
- Ta ut marängerna och låt dom svalna på plåten.
- Under tiden marängerna svalnar gör du fyllningen. Vispa grädden. Tillsätt florsockret och fröerna från vaniljstången.
- Montera tårtan genom att bre ett tjockt lager fyllning på den ena tårtbottnen. Lägg på den andra tårtbottnen och bred på resterande fyllning. Toppa med hallon och hyvlad choklad.
Lämna en kommentar