Belgiska våffelbakelser med glass och kolasås
Belgiska våffelbakelser med glass och kolasås
Betyg 5.0 stars från 1 användare
Kategori
Våfflor
Portioner
8
Förberedelsetid
2 timmar
Baktid
5 minuter
Känns det tråkigt att bjuda gästerna på vanliga hederliga våfflor? Gör dessa belgiska våffelbakelser fyllda med glass och toppade med kolasås. Garanterad succé hos både stora och små.
Linnéa på Tårtverket
Ingredienser:
- 75 gram smör
- 1,5 dl mjölk
- 1 dl vatten
- 10 g jäst
- 1 ägg
- 0,5 dl strösocker
- 4 dl vetemjöl
- En nypa salt
- Vaniljglass
- Kolasås
- Bär
Våfflor
Tillbehör
Gör så här:
- Smält smöret på låg värme.
- Blanda i mjölk och vatten och värm till fingervarmt, ca 35 grader.
- Smula jästen i en bunke och häll över vätskan.
- Separera ägget och rör ner äggulan.
- Tillsätt vetemjöl, socker och salt och vispa till en slät smet.
- Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Grädda i ett belgiskt våffeljärn.
- När våfflorna är klara låter du dom vila i frysen i ca 1 timme.
- Därefter kan du fylla dom med ett tjockt lager glass. Skär ut fyrkanter och förvara i frysen fram till servering. Precis innan servering ringlar du på kolasås och toppar med bär.
Lämna en kommentar