Marsipanguide: Hur mycket marsipan behöver du för att täcka din tårta?

Vad roligt att du bestämt dig för att baka en tårta! Ett enkelt sätt att få en snygg yta på din tårta är att täcka den i sockerpasta eller marsipan. Vilket alternativ du väljer är en smaksak. Många tycker att marsipan är godare, medan sockerpasta är lite enklare att arbeta med. Att täcka en tårta med marsipan eller sockerpasta kan lyfta både utseendet och smaken på din tårta till nya höjder. En av de vanligaste frågorna när det kommer till skapandet av prinsesstårta eller andra marsipantårtor är: Hur mycket marsipan behöver jag? I denna guide hoppas vi kunna hjälpa dig med svaret på detta.

Innan vi dyker in i storlekar och mängder, är det några saker du behöver ha klart för dig:

1. Tårtans Form: Ska din tårta vara rund, fyrkantig eller ha en annan geometrisk form? Tårtans form påverkar hur mycket marsipan du kommer behöva.

2. Tårtans Storlek: Hur stor ska din tårta vara? Fundera kring diametern om du bakar en rund tårta, eller längden och bredden om du bakar en fyrkantig tårta.

3. Tårtans Höjd: Hur hög ska din tårta vara? Höjden påverkar givetvis mängden marsipan eller sockerpasta som går åt.

Marsipanguide


                    
Rund tårta (8 cm hög)      Fyrkantig tårta (8 cm hög)
10 cm: 200 gram                10 cm: 200 gram
15 cm: 300 gram                15 cm: 300 gram
20 cm: 400 gram                20 cm: 400 gram
25 cm: 500 gram                25 cm: 500 gram
30 cm: 750 gram                30 cm: 750 gram
35 cm: 1000 gram              35 cm: 1000 gram
40 cm: 1250 gram              40 cm: 1250 gram
                                         Långpanna
                                         (30 x 40 cm): 1200 gram

 

Att köpa marsipan

Marsipan säljs vanligtvis i förpackningar på 500-gram, medan förpackningarna av sockerpasta ofta är 250 gram. Utifrån tabellen ovan kan du nu räkna ut hur många paket du behöver. Väljer du marsipan så rekommenderar vi att du köper en kavlingsmarsipan, då denna är enkel och smidig att kavla ut till ett tunt lock.

Tips för att lyckas med din marsipantårta

Nu har du förhoppningsvis funderat ut vilket form och storlek du vill ha på din tårta, och vet därmed också hur mycket marsipan du behöver. Att täcka en tårta i marsipan eller sockerpasta kan vara en riktig utmaning, men med rätt teknik och lite tålamod kommer du att klara det galant. Här är några användbara tips för att hjälpa dig lyckas. 

1. Se till att tårtan är så rak och jämn som möjligt innan du lägger på marsipanen. En bra grund ger bra förutsättningar för ett bra resultat.

2. Strö lite majsstärkelse på ditt bakbord innan du börjar kavla, då undviker du att marsipanen fastnar. Undvik florsocker då det kan göra marsipanen klibbig. 

3. Kavla marsipanen jämt och tunt, 3-5 millimeter är lagom. Undvik kaveln du använder till bullbaket och investera i en ordentlig fondantkavel - det ger ett perfekt resultat varje gång.

4. Använd gärna en smoother, det ger dig en jämn yta utan luftbubblor. 

5. Var noga när du skär av överbliven marsipan längst kanten. Tänk på att marsipanen drar ihop sig något, så undvik att skära för högt upp på tårtan.

6. När din tårta är täckt i marsipan eller sockerpasta är det dags att låta din kreativitet flöda. Använd utstickare, färger och andra dekorativa element för att skapa din önskade design.

Hoppas att denna marsipanguide hjälper dig att få precis rätt mängd marsipan för dina tårtor i framtiden. Kom ihåg att övning ger färdighet, så var inte rädd för att prova dig fram för att hitta den perfekta tjockleken och mängden för dina kreationer.