Sockriga vaniljbullar
Sockriga vaniljbullar
Betyg 3.0 stars från 2 användare
Kategori
Bullar
Portioner
16
Förberedelsetid
80 minuter
Baktid
10 minuter
Efter att ha kollat på bakprogram på TV större delen av morgonen blev jag inspirerad att baka bullar. Vaniljbullar, sockerbullar, solskensbullar, parisare, pariserbullar.... Kärt barn har många namn. Oavsett namn, så är dessa godingar himmelska. Enligt Anton är dessa något av det godaste jag bakat vilket ändå måste vara ett bra betyg.
Linnéa på Tårtverket
Ingredienser:
- 150 gram smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- 2 tsk kardemumma
- 1,5 dl socker
- 13 dl vetemjöl
- 2,5 dl mjölk
- 0,5 st vaniljstång
- 3 st äggulor
- 0,75 dl strösocker
- 3 msk maizenastärkelse
- 25 g smör
- 50 g smör
- 1,5 dl strösocker
Vetedegen
Vaniljkrämen
Toppingen
Gör så här:
Smält smöret och blanda med mjölken till en degvätska. Värm till ca 37 grader.
Smula jästen i en bunke och rör ut i degvätskan. Tillsätt salt, kardemumma och socker.
Knåda degen i maskin och blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta i maskinen till en smidig klibbfri deg, ca 5 minuter. Jäs under handduk ca 30 minuter.
Förbered vaniljkrämen genom att koka upp mjölk och vaniljstång (skrapa ut fröerna). Dra från värmen och låt vila.
Vispa äggulor, strösocker och maizena luftigt. Vänd ner blandningen i vaniljmjölken och koka upp under omrörning. Låt sjuda på svag värme i ett tar minuter. Dra från plattan, ta ut vaniljstången och blanda i smöret. Häll krämen i en kall skål och låt svalna.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Dela i 32 delar och rulla till släta bullar. Lägg på ett bakplåtspapper och jäs till dubbla storleken, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Gör djupa hål i bullarna, hellre för stora än för små eftersom gropen jäser upp lite i ugnen. Fyll med vaniljkräm.
Grädda bullarna gyllenbruna i ugnen, ca 10 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna.
Smält smöret till toppningen. Pensla bullarna med smör och doppa i socker.
Avslutningsvis
Hoppas det ska smaka! ☕️
Lämna en kommentar