Smulpajskaka
Smulpajskaka
Betyg 3.8 stars från 10 användare
Kategori
Paj
Portioner
12
Förberedelsetid
30 minuter
Baktid
40 minuter
Svårt att bestämma dig om du är sugen på smulpaj eller kaka - då ska du testa denna smulpajskaka som passar perfekt till fikat tillsammans med en stark kopp kaffe. Den består av tre lager, ett pajskal, en len fyllning och till sist pajsmulor. Hur gott?! Ett stort plus är att den består av ingredienser som oftast finns hemma, vilket gör att den passar superbra till spontanfikat. Testa, ni kommer inte att bli besvikna!
Författare:Linnéa på Tårtverket
Ingredienser:
- 125 gram smör, rumstempererat
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk kallt vatten
- 1 ägg
- 0,75 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl gräddfil
- 1 dl crème fraiche
Till kakan:
Fyllning:
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.
- Blanda ihop samtliga ingredienser till kakan, antingen i en köksassistent eller med elvisp.
- Dela degen på hälften, låt ena halvan vila i kylskåpet. Andra halvan trycker du ut i brödformen och förgräddar i ugnen i ca 8-10 minuter.
- Under tiden gör du fyllningen genom att röra ihop ägg och socker (OBS! vispa inte).
- Blanda i resterande ingredienser till fyllningen till allt är väl blandat.
- När pajbotten är färdiggräddad häller du på fyllningen.
- Smula sedan sönder resterande deg och smula över.
- Se till att du både har små och stora smulor, och att det täcker hela kakan, även kanter och hörn. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Kakan är klar när den är lätt gyllene i färgen.
Avslutningsvis
Fantastiskt god tillsammans med bär, glass eller vispad grädde!
Lämna en kommentar