Baka Perfekta Kanelbullar: Här är 10 Tips för Succé!

Kanelbullar är en av de mest älskade och klassiska bakverken i Sverige, och för många är hösten inte komplett utan dessa underbara kryddiga bakverk. Att baka de perfekta kanelbullarna kan vara en konst, men med rätt kunskap och lite övning kommer du snart vara en mästare på att skapa dem. Här är 10 tips för att lyckas med dina kanelbullar:

1. Använd färsk jäst: Färsk jäst ger dom bästa resultaten när det kommer till kanelbullar. Se till att lösa upp den ordentligt i vatten eller mjölk.

2. Använd kall degvätska. I många recept står det att du ska värma upp degvätskan till 37 grader. Om du istället använder kall degvätska tar jäsningen lite längre tid, men dom färdiga bullarna blir mycket saftigare! 

3. Arbeta degen ordentligt: Knåda degen ordentligt, på så sätt bildas starka glutentrådar som ger en elastisk och lättarbetad deg med fin struktur. 

4. Låt degen vila: När vetedegen är klar, låt degen vila i minst 30 minuter. Detta gör den lättare att arbeta med och ger bullarna en bättre smak. Du kan därefter baka ut och rulla bullarna, och sen låta dom jäsa tills det är dags att baka av.

5. Snåla inte med kanel och smör: Var generös med kanelen och smöret när du fyller bullarna. Det är här smaken sitter! Mycket fyllning ger också saftigare bullar.

6. Rulla rätt: Rulla degen jämnt och stramt när du formar bullarna. Det hjälper dem att behålla sin form under gräddningen.

7. Pensla med ägg: Pensla bullarna med ägg för en vacker gyllenbrun yta.

8. Testa temperaturen: Förvara en kökstermometer nära ugnen och kontrollera att temperaturen är rätt. Bullarna ska gräddas vid cirka 225°C för bästa resultat.

9. Håll koll på tiden: Håll ett öga på bullarna medan dom gräddas. Dom kan gå från undergräddade till övergräddade på bara några få minuter.

10. Avsluta med sockerlag och pärlsocker: Avsluta med att pensla bullarna med sockerlag och strö över pärlsocker när de är varma. Detta stänger in fukten i de nygräddade bullarna och gör hållbarheten längre. 

Med dessa tips kommer du att baka kanelbullar som imponerar på dina gäster. Ge dig själv tid att öva och experimentera med recepten tills du hittar den perfekta kombinationen av kryddor och smaker som du älskar mest. Lycka till i köket!

kanelbullar