7 oumbärliga tips för att skapa den perfekta våningstårtan

Har du ställts inför den härliga men lite kluriga utmaningen att baka en våningstårta? Jag vet att det kan vara skrämmande men med lite tips och trix längst vägen lovar jag att du klarar det galant! Våningstårtor är inte bara vackra att se på, utan de kan också vara riktigt läckra att äta. Så låt oss ta en titt på sju oumbärliga tips för att lyckas med bakningen av en våningstårta!

När jag först öppnade Tårtverket hade jag bakat 1 (!) våningstårta någonsin. Sen började beställningarna med 2-, 3- och 4-våningstårtor trilla in och det var bara att ta tjuren vid hornen och öva, öva, öva! Till slut är det inte svårare än att baka en vanlig tårta men vägen dit har inte varit spikrak, jag har nog gjort de flesta misstagen man kan göra. Med detta inlägg vill jag ge dig mina bästa tips för att lyckas med den perfekta våningstårtan.

Bröllopstårta våningstårta

 

 1. Planera i förväg
  Innan du börjar bakningen av våningstårtan är det klokt att planera i förväg. Välj vilken typ av tårta du vill göra och skissa upp en ritning av hur du vill att den ska se ut. Detta hjälper dig att visualisera resultatet och få en klar uppfattning om vilka steg som är nödvändiga att genomföra.

 2. Använd rätt recept
  Ett bra recept är av stor betydelse för att få en god och saftig våningstårta. Välj gärna ett recept som är gjort för just våningstårtor - med stabila fyllningar. Säkerställ att du följer receptet noga, inklusive mängden av varje ingrediens och steg-för-steg-anvisningarna. Om du använder ett nytt recept eller en mindre känd källa, rekommenderas att göra några tester i förväg för att undvika eventuella överraskningar.

 3. Investera i rätt verktyg
  Att ha rätt verktyg är en absolut nödvändighet när du bakar en våningstårta. Investera i några kvalitetsverktyg, såsom tårtunderlägg och dowels/tårtpelare i olika storlekar, en palettkniv och ett roterande tårtfat. Dessa verktyg kommer att underlätta din arbetsprocess och hjälpa dig att få till en vacker våningstårta.

 4. Välj rätt fyllning
  En viktig aspekt av en våningstårta är fyllningen. Förbered en läcker fyllning som kompletterar tårtbasen på bästa sätt. Klassiska val inkluderar vaniljkräm, chokladganache, moussefyllningar och cream cheese fyllningar. Kombinera gärna olika smaker för att ge din tårta en extra touch av kreativitet.

 5. Monteringsteknik
  En avgörande del för att lyckas med att bygga en våningstårta är att ha en bra monteringsteknik. För att undvika att tårtorna glider isär, se till att du placerar nedre lagret på en stabil tårtbricka och säkra upp det med hjälp av dowels/tårtpelare. Varva bottnarna med dina fyllningar. Ett hett tips är att använda smörkräm/marängsmörkräm i ytterkanterna för att stabilisera upp tårtan. Låt tårtorna vila i kylen till fyllningarna satt sig och smörkrämen stelnat innan du monterar ihop de olika tårtorna. 

 6. Stabilitet och stöd
  För att förhindra att din våningstårta kollapsar är det viktigt att använda stabiliserande stöd. Placera dowels/tårtpelare i tårtlagren för att ge stabilitet. Använd också lite tjockare tårtbrickor mellan tårtorna, 4 millimeter tjocka brickor brukar vara lagom. Detta kommer att säkerställa att tårtan förblir upprätt och felfri. 

 7. Dekorera med omsorg
  Slutligen är det dags att dekorera din våningstårta. Ta dig tid att skapa vackra och kreativa dekorationer för att ge din tårta det där lilla extra. Använd frosting, pärlor, ätbara blommor eller personliga motiv för att visa upp din kreativitet och skapa en imponerande presentation.

Så där har du det – de sju oumbärliga tipsen för att lyckas med en våningstårta! Kom ihåg att behålla lugnet och ha tålamod under bakningen. Med rätt förberedelse och teknik kommer du att imponera på både dig själv och dina gäster med din vackra kreation. Lycka till!


Våningstårta, 4 våningar